04 април 2009

Стрес на работното място

Глоба до 5000 лв. заплашва всеки работодател, който системно тормози подчинените си. От началото на март трудовите ревизори са започнали проучване за нивото на стрес във фирмите, които проверяват, казва пред в. "Новинар" директорът на инспекцията по труда Гълъб Донев. За целта инспекторите задават стандартизирани въпроси на служителите, с които целят да научат дали те са подложени на голямо напрежение. Част от анкетата е свързана с това дали на работниците постоянно се възлага много работа, с която те не могат да се справят. Друга част от въпросите пък касаят отношенията между колегите и това дали те се разбират помежду си, обясни Донев. Ако половината работници не се чувстват добре на работното си място заради тормоз, ревизорите ще отчитат високи нива на стрес и отправят предписания към началниците им.
Така, ако в дадена фирма има спор между колеги, шефът трябва да се опита да изглади отношенията им, за да могат служителите да се трудят в нормална работна среда, смятат експертите. Ако началниците не вземат мерки, с които да ограничат напрежението в офиса или предприятието, те могат да бъдат наказани с глоба. Идеята е по този начин да се намали нивото на стрес във фирмите, а служителите да работят в по-спокойна и съответно по-здравословна обстановка, смятат експертите.
Според лекарите, ако човек е подложен дълго време на напрежение, съществува риск от появата на психични нарушения или сериозни физически заболявания. При някои хора напрегнатата обстановка е стимул да си свършат работата качествено и в срок, коментират експерти по човешки ресурси.
Други обаче приемат трудно големите изисквания на шефовете и кратките срокове за приключването на поставена задача.
Според различни международни проучвания трима от всеки четири души са подложени на стрес на работното място. Дали това е така и у нас обаче ще стане ясно в края на месеца, когато инспекцията ще обобщи резултатите от проверките си.

01 април 2009

Тест - вродена интелигентност за български политици !


Всеки кандидат политик в България трябва да реши този тест и да постигне поне - коефицент 100!