09 юли 2007

Говорител на Фрапорт: В България ще сътрудничим само със сериозни партньори
Концернът Фрапорт, който ръководи летището във Франкфурт на Майн, спечели 35-годишна концесия за летищата във Варна и Бургас, която може да бъде и удължена. Фрапорт участва с 60 процента в един консорциум, където партньор е българската фирма БМ Стар. Плановете са в двете летища за срока на концесията да бъдат вложени 403 милиона евро. Миналата година Варна и Бургас приеха 1,55 милиона пътници, най-вече туристи от Германия, Гърция и скандинавските страни.

Интервюто е на Дойче веле с говорителя на Фрапорт Клаус Буш:

- Г-н Буш, какво значение отдава Фрапорт на концесията за летищата във Варна и Бургас, която получи току-що?

К.Б.: Това, разбира се, е много важен успех в нашия международен бизнес. Специално България е изключително интересен пазар за бъдещето. Туристическите дестинации по Черноморието се достигат именно през тези две летища. Стопанският подем в България през последните години е още един важен аргумент, той обещава, че сделката ще бъде от полза и за двете страни.

- Какво очаква от вас българското правителство по отношение на летищата Варна и Бургас?

К.Б.: Предполагам, че българското правителство очаква най-вече професионален мениджмънт на двете летища. Ние сме доказали, че имаме компетентността, необходима за такъв мениджмънт. В продължение на години Фрапорт ръководи такова важно кръстопътно летище каквото е Франкфуртското - едно от най-големите в света, второ по големина в Европа.

- Твърди се, че само през идните години възнамерявате да направите инвестиции от 100 милиона евро. Вярно ли е това и къде ще вложите тези пари?

К.Б.: Инвестициите ще бъдат дори доста по-високи, ако вземем целия срок на концесията. Ние смятаме да се заемем с модернизацията, с разширяването и разбира се с обслужването на двете летища. А това означава, че влагаме пари в наличната инфраструктура, в терминалите, в превозни средства, в техника, в апаратура, за да издигнем двете летища до последните достижения на гражданското въздухоплаване.

- Кой са партньорите ви в България? Добре осведомени източници твърдят, че работите заедно и с групировката ТИМ, която в страната има спорен авторитет.

К.Б.: По въпроса не мога да кажа нищо. Ние по принцип не взимаме отношение към предположения и каквито и да било слухове, идващи от тъй наречените "добре осведомени кръгове". Ние работим със сериозни партньори, доказали сме го многократно по цял свят. Нека да ви припомня, че имаме близо 60 свои подразделения. Сигурно е, че и в България ще сътрудничим само със сериозни и добри партньори. В консорциума ни е включена българската фирма БМ Стар, на която ще разчитаме в търсенето на други български подизпълнители.

Няма коментари: